Severdigheter i Praha – de 19 beste tingene å se og gjøre 🇨🇿

Planlegger du en tur til Praha og vil vite hva som er verdt å oppleve i den tsjekkiske hovedstaden?

Da har du kommet til rett sted. Nedenfor tar jeg en titt på hvilke severdigheter i Praha som er verdt et besøk.

Se frem til en tur som går til en av Europas vakreste og billigste hovedsteder.

Reisekris Praha

Vi starter rett og hardt og drar til severdighetene i Praha som du rett og slett ikke må gå glipp av på storbyferien.

Alle byer har en rekke toppseverdigheter som må besøkes – Praha er selvsagt intet unntak.

1. Praha slott

Praha slott

Praha slott er et must-see på turen til den tsjekkiske hovedstaden. Slottet ble bygget rundt år 880 og er, ifølge Guinness rekordbok, verdens største slottskompleks med et areal på over 70.000 kvadratmeter.

  • Det er altså ikke bare et enkelt slott, men mange severdigheter samlet i samme område.

Selve slottet er vakkert fra utsiden, men det er inne i området du virkelig får se hvorfor slottet er Prahas mest kjente attraksjon.

Hopp over køen og kjøp billetter her (gir også tilgang til flere av de neste attraksjon).

2. St. Vitus katedral

St Vitus-katedralen praha

I slottsanlegget finner vi bl.a. St Vitus-katedralen.

St. Vitus-katedralen er en av Prahas mest imponerende og historiske bygninger, beliggende i hjertet av byens gamleby. Katedralen er kjent for sin gotiske arkitektur og vakre detaljer som dateres tilbake til 1300-tallet.

Praha Vitus-katedralen

Det tok mer enn 500 år å fullføre katedralen, noe som resulterte i en blanding av forskjellige stiler og arkitektoniske elementer over tid. Det store rosevinduet på fasaden er et spesielt bemerkelsesverdig trekk, med fargerike glassmalerier og intrikate mønstre.

Inne i katedralen kan du beundre de vakre maleriene, skulpturene og freskene som pryder vegger og tak.

St vitus-katedralen fra innsiden

En rekke kapeller inneholder også noen av Prahas mest dyrebare religiøse gjenstander, inkludert relikvier av helgener og kronjuvelene til den tidligere kongefamilien.

Katedralen er vakker fra utsiden, men virkelig en må-se fra innsiden også.

På min siste tur til Praha kjøpte vi denne hopp over kø-billetten til Praha slott, og det fungerte bra. Vi viste bare billetten på mobilen og gikk rett inn.

Billetten gir både tilgang til St. Vitus-katedralen, Det gamle kongelige palass, St. Georges basilika og Golden Lane, som er den neste attraksjonen i Praha på listen.

3. Golden Lane

Golden Lane Praha

Golden Lane er en liten, sjarmerende gate i Praha, som ligger inne i slottet. Gaten ble opprinnelig bygget på 1500-tallet for å huse slottets vakter og håndverkere, men ble senere bebodd av vanlige folk og kunstnere.

Navnet «Golden Lane» kommer fra en legende om en alkymist som bodde på gaten og skal ha forsøkt å lage gull fra andre metaller.

Selv om han ikke lyktes, var hans eksperimenter med kjemikalier og mineraler en kilde til inspirasjon for mange andre vitenskapsmenn på den tiden.

Golden lane butikk

I dag er Golden Lane et populært turistmål for sine fargerike hus og historiske betydning. Her kan du ta en tur nedover gaten og se de små husene, som fortsatt er innredet slik de ville vært på 1500-tallet.

Noen av husene har til og med små utstillinger som er ganske morsomme å se.

Golden lane severdigheter

Golden Lane har også hatt noen kjente innbyggere gjennom årene, inkludert poeten Franz Kafka, som bodde i nummer 22 en kort periode i 1916-1917. Oppholdet på Golden Lane inspirerte ham til å skrive noen av hans mest kjente verk.

Alt i alt er Golden Lane en fascinerende del av Prahas historie og kultur og et must-see for enhver besøkende som ønsker å fordype seg i byens rike fortid.

Golden Lane i Praha inngang

Du må ha en billett for å «gå inn» på gaten, og du kan ikke bare kjøpe en billett bare for gaten.

Praha golden lane ticket office

I stedet må du ha en billett som er gyldig for ‘hele’ slottskomplekset – dette kan f.eks. være denne billetten som jeg nevnte før.

4. Karlsbroen (Karluv Most)

praha severdigheter Karlsbroen

Karlsbroen ligger ganske nært Praha slott, så det er nærliggende å ta turen over Karlsbroen når turen går til slottet. Bare ta en titt på bildet over og se hvorfor du bør krysse Karlsbroen når du drar til Praha.

Brua ble bygget i solid stein på 1400-tallet og er over 500 meter lang. En ganske imponerende bro som du rett og slett må oppleve på ferien i Praha.

5. Stare Mesto – Prahas gamleby

praha gamleby

Praha er en gammel by og gamle byer har vanligvis et distrikt hvor bygningene er litt finere og mer sjarmerende enn i resten av byen. Dette er faktisk også tilfelle i Prahas gamleby, kalt Stare Mesto.

Gamlebyen ligger midt i sentrum av Praha (på østbredden) og er ikke spesielt stor, så du kan se byen relativt raskt. Gamlebyen er selvsagt et «hotspot» for turister, siden den rett og slett er virkelig vakker.

Men siden det er en populær bydel og attraksjon i Praha, er det også mulighet for å gå i noen turistfeller. Ta derfor gjerne en titt på en side som Yelp eller Tripadvisor før du går på restaurant. Begge er tilgjengelige som app for smarttelefoner, så det er enkelt bare å trekke frem mobilen og sjekke anmeldelser fra tidligere gjester.

Da er du sikker på at du får et godt måltid og ikke betaler overpris fordi du er turist 🙂

6. Det gamle rådhuset og den astronomiske klokken

praha gamle rådhuset

Det gamle rådhuset i Praha er en av byens mest imponerende og historiske bygninger. Bygningen ble opprinnelig oppført på 1300-tallet som et administrativt senter for Praha, og det var her bystyret møttes for å diskutere viktige saker og ta avgjørelser.

Praha astronomiske klokken

Det gamle rådhuset er kjent for sin berømte astronomiske klokke, som fortsatt fungerer og kan sees i dag.

Klokken er fra 1400-tallet og viser ikke bare tiden, men også månens faser, soloppgang og solnedgang, og de astrologiske symbolene.

Bygningen har gjennomgått mange renoveringer og utvidelser gjennom årene, inkludert tillegg av det vakre gotiske tårnet med utsikt over hele byen.

Tårnet er åpent for publikum, så du kan nyte utsikten over Praha fra toppen.

Du kan kjøpe billetter til rådhuset her.

7. Busstur og båttur i Praha

Praha båttur

En god og overkommelig måte å se en storby på er med en busstur. Det er selvsagt også mulig å ta en busstur i Praha, hvor det finnes flere forskjellige ruter og billetttyper.

Hvis du ønsker å oppleve de viktigste severdighetene i Praha på en dag og samtidig kunne lene deg tilbake og bare lytte til en kunnskapsrik guide som forteller deg om historien til de mange vakre bygningene, bør du velge en båttur.

Turenekan bestilles hjemmefra med Get Your Guide på denne linken.

8. Letna Park & ​​​​Beer Garden 🍻

Letna Park er en av de mest populære parkene i Praha og her får du en fantastisk utsikt over byen. Parken har mange aktiviteter, inkludert sykkelstier, joggestier og lekeplasser. Men den mest bemerkelsesverdige egenskapen til Letna Park er Letna Beer Garden.

Ligger midt i parken, er dette det perfekte stedet å slappe av og nyte en kald øl etter en lang dag med sightseeing. Med sin livlige atmosfære og vakre utsikt over Vltava-elven, er dette et må-se-stopp på enhver Praha-reise.

Jeg må imidlertid si at jeg ble skuffet da jeg så at Letna Beer Garden kun tar kontanter – også i september 2022.

letna praha

Litt lenger ned i parken finner du imidlertid den lille kafeen foran «Stalin«, som imidlertid tar kort.

Så selv om jeg ikke likte navnet fikk vi en ekstremt billig øl her 😀

9. Wenceslas Square

Václavplassen er et av de mest kjente torgene i Praha og et populært turistmål. Dette store, åpne torget er omgitt av vakre bygninger og butikker og er fullt av historie og kultur.

Torget har vært vitne til mange viktige hendelser i Tsjekkias historie, inkludert demonstrasjoner og politiske møter.

I dag er Václavplassen hjem til mange restauranter, barer og hoteller, noe som gjør det til et livlig sentrum for byens natteliv.

Det er også et ideelt sted å handle eller bare ta en rolig spasertur mens du beundrer arkitekturen og atmosfæren på det ikoniske torget.

10. Dansehuset

The Dancing House er en av de mest unike og moderne bygningene i Praha. Også kjent som «Ginger and Fred» da den var inspirert av den berømte dansescenen fra filmen «The Story of Ginger and Fred».

Bygningen er et imponerende stykke arkitektur, designet av den kroatiske arkitekten Vlado Milunić i samarbeid med den kanadiske arkitekten Frank Gehry.

Den er kjent for sine skjeve og buede former som gjør den til et bemerkelsesverdig syn på Prahas skyline.

The Dancing House huser også en rekke restauranter, kontorer og leiligheter, og er et populært turistmål for besøkende som ønsker å beundre dets uvanlige design og ta bilder av denne ikoniske strukturen.

11. John Lennon Wall

John lennon wall praha

John Lennon Wall er et fargerikt og kreativt syn i Praha, dedikert til den legendariske musikeren og fredsaktivisten John Lennon.

Etter hans død i 1980 var veggen fylt med graffiti og budskap om fred og kjærlighet. Siden den gang har det vært et populært samlingssted for lokale kunstnere, musikere og turister som ønsker å uttrykke seg gjennom graffiti og malerier på veggen.

Muren ble også et symbol på motstand mot kommunismen i Tsjekkoslovakia under den kalde krigen, da regimet forsøkte å fjerne alle tegn på politisk frihet og ytringsfrihet.

Praha john lennon wall

Det er kanskje ikke det aller beste synet i Praha, men muren ligger nær Karlsbroen og gatene rundt Mala Strana-området er superkoselige, så muren ligger i et område hvor de fleste turister går forbi.

12. Vyšehrad

Vyšehrad er en historisk festning og et imponerende kultursenter i Praha. Vysehrad ligger på en høyde høyt over Vltava-elven, og tilbyr spektakulær utsikt over byen.

Festningen ble opprinnelig bygget på 900-tallet som en del av Prahas forsvarssystem og ble senere utvidet til å omfatte kirker, klostre og andre viktige bygninger.

I dag er Vyšehrad et populært turistmål og hjem til mange kulturelle begivenheter som konserter og kunstutstillinger.

Her kan du beundre de vakre kirkene og monumentene på stedet, inkludert St. Peter og Pauls kirke med sine to tårn, den gamle kirken St. Martin og Slavín-kirkegården med monumenter til noen av Tsjekkias mest kjente poeter og kunstnere.

13. Karlin-området

Karlin er et trendy og livlig område i Praha, Tsjekkia. Karlin ligger øst for sentrum langs Vltava-elven, og har gjennomgått en stor transformasjon siden gjenoppbyggingen etter flommene i 2002.

I dag er Karlin kjent for sitt pulserende kulturliv, med mange kunstgallerier, teatre og konsertsteder.

Se også min guide til de beste områdene og hvor man skal bo i Praha.

En av de mest populære attraksjonene i Karlin er den vakre Karlínské náměstí (Karlin-plassen), som er omkranset av vakre historiske bygninger.

Selv var jeg innom bryggeriet Dva Kohouti, hvor vi tok noen skikkelig gode øl og satt ute på gårdsplassen deres, noe som var superkoselig.

Legg veien forbi Karlin hvis du vil oppleve en annen side av Praha enn den du ser i sentrum.

14. Prøv en Middelaldermiddag

Middelaldermiddag praha

Opplev Prahas middelalderske atmosfære på en unik måte med denne middelaldermiddagen med ubegrenset drikke.

Arrangementet finner sted i en autentisk middelalderrestaurant, hvor du blir underholdt av musikere og skuespillere i tradisjonelle drakter.

Menyen inneholder en rekke autentiske tsjekkiske retter servert på treplater som gir opplevelsen et ekstra rustikk preg.

Du kan også nyte ubegrenset drikke som øl, vin og brus. Denne middelaldermiddagen er perfekt for alle som ønsker å oppleve Prahas historie og kultur på en morsom og annerledes måte.

Og så får den ekstremt gode anmeldelser – se mer om middagen og bestill her.

15. Petřín-høyden

petrin høyden

Petrin høyden er en av de mest populære turistattraksjonene i Praha – og lokalbefolkningen elsker den også. Høyden ligger i den sentrale delen av byen og tilbyr en vakker utsikt over Prahas skyline og elven Moldau.

På toppen av Petrin-høyden finner du et imponerende utsiktstårn, som minner litt om Eiffeltårnet i Paris. Tårnet ble bygget i 1891 og er en av de mest ikoniske severdighetene i Praha.

utsikt petrin

Du kan ta heisen eller gå opp trappene for å nå toppen av tårnet og nyte den fantastiske utsikten over byen.

I tillegg til utsiktstårnet har Petrin Hill også flere andre attraksjoner, blant annet et observatorium, en speillabyrint og vakre parkområder med blomsterbed og stier for en fin tur.

Se mer og kjøp billett til tårnet her.

16. Tv-tårnet i Zizkov

Praha tv-tårn

TV-tårnet i Zizkov er en av de mest karakteristiske bygningene i Praha. Tårnet ble bygget i 1985 og ligger i distriktet Zizkov, kjent for sitt bohemske og alternative miljø.

Zizkov tårn

TV-tårnet i Zizkov er hele 216 meter høyt og tilbyr en fantastisk utsikt over Prahas skyline.

På toppen av tårnet finner du en restaurant som sakte roterer rundt, slik at du kan nyte utsikten over hele byen mens du spiser.

I tillegg har tårnet også et observasjonsdekke hvor du kan beundre panoramautsikten over Praha.

Kjøp billetter til TV-tårnet i Zizkov her.

17. Nasjonalmuseet (Národní muzeum)

Nasjonalmuseet i Praha (Národní muzeum) er et av de mest besøkte museene i Tsjekkia og ligger i hjertet av byen. Museet ble grunnlagt på midten av 1800-tallet og rommer mer enn 14 millioner gjenstander fra tsjekkisk historie, kultur og kunst.

Utstillingene på Nasjonalmuseet spenner over en rekke fag, blant annet arkeologi, etnografi, kunst og vitenskap. En av de mest populære utstillingene er den permanente utstillingen om Tsjekkias historie, fra antikken til i dag.

Museet arrangerer også jevnlig midlertidige utstillinger om ulike temaer som tsjekkiske kulinariske tradisjoner eller moderne kunst.

Nasjonalmuseet er ikke bare en viktig institusjon for å bevare Tsjekkias kulturarv, men også et fascinerende reisemål for besøkende som ønsker å lære mer om landets rike historie og kultur.

18. Powder Gate tårnet

Praha powder gate

The powder gate (eller pulverporten i Praha), også kjent som Prašná brána på tsjekkisk, er et av byens mest imponerende monumenter. Tårnet ble opprinnelig bygget på 1400-tallet som en del av Prahas festningssystem og ble senere brukt som et kongelig depot for krutt, noe som ga tårnet navnet.

Pulverporten er en imponerende struktur med gotiske buer og detaljerte skulpturer som viser helter fra tsjekkisk historie. Tårnet har også en rekke utstillinger som forteller om dets historie så vel som historien til Prahas forsvar og bygninger.

Tårnets høye utsiktspunkt lar besøkende nyte en fantastisk utsikt over Prahas gamleby og dens mange severdigheter.

Det er veldig billig å komme seg opp i tårnet – du finner billetter her.

På min siste tur til Praha bodde jeg på helt fantastiske The Julius Prague, et steinkast fra Pudderporten. Jeg kan anbefale det hotellet!

19. Øl spa 🍺

Øl spa Praha

Ølspa i Praha er en unik opplevelse som kombinerer avslapning og ølsmaking på en helt spesiell måte. Øl-spaet foregår vanligvis i et privat rom, hvor besøkende kan nyte en badestamp fylt med bryggeriingredienser som humle, malt og gjær.

Mens du slapper av i badekaret, kan du også nyte ubegrenset tilgang til lokale øl på fat.

En av de villere ølopplevelsene i Praha, som allerede tilbyr ekstremt godt øl på alle barer, restauranter og kafeer.

Les mer om øl-spa i Praha her.

Jeg håper du kan bruke denne flotte guiden til de beste severdighetene og tingene å gjøre i Praha.

Jeg har skrevet ganske mye om Praha, siden jeg ærlig talt elsker byen. Da kan du eventuelt sjekke ut min andre guide til «Hvor man bør bo i Praha«. Du kan se alle Praha reiseguider her.

Ofte stilte spørsmål:

Hvilke er de beste severdighetene i Praha?

I mine øyne er de beste severdighetene i Praha Karlsbroen, Praha slott og St. Vitus-katedralen, den astronomiske klokken ved det gamle rådhuset og generelt hele gamlebyen. I denne guiden deler jeg en rekke andre av byens beste severdigheter.

Hvor mange dager trenger du i Praha?

Generelt vil jeg anbefale å tilbringe minst 3-4 dager i byen for å få en god følelse av kulturen, historien og severdighetene. Du får også mye for pengene når du bestiller hotell i Praha, så det er lett å få en billig reise. Se eventuelt guiden min til hvor man bør bo i Praha, hvor jeg deler hotellanbefalinger.

Er Praha billig?

Ja, som dansk turist er Praha utrolig billig å besøke. Sammenlignet med mange andre europeiske byer er Praha generelt et billig reisemål. Prisene på mat, drikke og overnatting er typisk lavere enn i vesteuropeiske land. Så se frem til en billig storbyferie i Praha.

Legg igjen en kommentar