Severdigheter i Roma – 16 ting å se & gjøre + attraksjoner

I denne reiseguiden til Roma går jeg inn på hvilke severdigheter jeg synes er ‘must see’ i Roma og gir samtidig en rekke gode reisetips med anbefalinger av f.eks. restauranter og små koselige steder i Roma.

Så langt det er mulig vil jeg også gi lenker for kjøp av billetter til attraksjoner, siden Roma er en ekstremt godt besøkt by og det derfor ofte er fornuftig å kjøpe «hopp over-køen»-billetter til attraksjoner i Roma .

Vi starter med de virkelig store severdighetene i Roma – de som alle kjenner og som du rett og slett må se når du drar til den italienske hovedstaden.

Jeg har også laget en (kort) video der jeg viser mange av de nevnte severdighetene i Roma:

Nedenfor vil jeg gjennomgå severdighetene og opplevelsene vi besøkte på turen.

1. Colosseum 🏟️

colosseum

Colosseum er utvilsomt toppattraksjonen i Roma – kanskje en av verdens mest kjente severdigheter i virkeligheten. Så det sier seg selv at de fleste som reiser til Roma har Colosseum på sin ‘to-do’-liste.

Generelt er det ekstremt mange turister overalt i Roma, så hvis du ikke tenker deg om, kan du ende opp med å stå i kø for mye.

En enkel måte å unngå de verste køene til Colosseum på er imidlertid å kjøpe billetter på nett hjemmefra.

Vi kjøpte vanlige billetter til Colosseum online på deres offisiell nettside.

Reisekris colosseum roma
Meg i Colosseum

Der koster billettene €18 og sørger for at du omgår den fryktelig lange køen; vi gikk faktisk rett inn og sto kun i kø i ca 1 minutt for de flyplasslignende skannerne du må gjennom av sikkerhetsgrunner.

Ulempen med disse billettene til Colosseum er imidlertid at du ikke har ‘etasjetilgang’, noe jeg kunne ha tenkt meg (oppdatering 2023: les mer om etasjetilgangsbilletter lenger ned i guiden her).

Jeg har siden funnet billetter til Colosseum, hvor du hopper over køen – link til disse billettene her.

Det er stappfullt av folk, spesielt i ‘billige rader’ der vi gikk rundt, men nesten ingen folk nede på ‘gulvet’.

Oppdatering 2023:

colosseum tour

Denne gangen bestilte vi en guidet tur i Colosseum, hvor vi kom oss ned under ‘gulvet’ og også sto midt i Colosseum.

Jeg må innrømme at jeg virkelig vil anbefale det til alle som reiser til Roma!

Der fikk du så mye mer ut av turen, alle de gode historiene fra guiden og så at du virkelig kommer så langt inn i Colosseum du kan. Det er verdt alle pengene.

Vi var på denne turen bestilt via GetYourGuide.

Der møter du guiden din ved siden av Colosseum og han tar deg med inn, forbi køen, hvor du får utdelt et headset slik at du alltid kan høre guiden på turen.

Supergod opplevelse, selv om det også koster etterpå 😀

2. Forum Romanum

forum romanum

Forum Romanum ligger faktisk rett ved siden av Colosseum, så det gir god mening å kombinere et besøk til de to severdighetene.

Billetten til Colosseum er da også gyldig til Forum Romanum, så det ville være synd å gå glipp av besøket til de, igjen, godt bevarte ruinene.

Vi tok turen forbi Forum Romanum om morgenen og ble veldig imponert over hvor stille det faktisk var.

Det var ikke så overfylt som mange andre steder i Roma og selv om du var midt i den pulserende byen kunne du høre fuglekvitter.

Det var veldig hyggelig.

3. Vatikanet, Det sixtinske kapell og Peterskirken

vatikanet roma
Meg foran Peterskirken – et av de vakreste stedene i Roma

Den neste toppattraksjonen i Roma er pavens hjemstat.

På min reise til Roma for 3 år siden gikk vi innom Vatikanmuseet, så det droppet vi denne gangen – jeg kan imidlertid konkludere med at køen fortsatt er flere kilometer lang.

Husk for guds skyld å kjøpe fast track-billetter til Vatikanmuseet hvis du ikke vil kaste bort flere timer av ferien på å stå i kø.

Vi kjøpte fast track-billetter og gikk rett inn igjen – jeg tuller ikke når jeg sier at køen er flere kilometer lang, det er helt sinnsykt.

Billettene til Vatikanet inkluderer også et besøk til Det sixtinske kapell med det verdenskjente takmaleriet.

Fast track-billetter til Vatikanet kan kjøpes på denne linken.

Denne gangen ville vi bare inn i Peters kirke, hvor det igjen alltid er lang kø.

Jeg leste meg litt opp i sakene og leste flere steder at hvis man bare kom tidlig på dagen (før kl 11), så var ikke køen til Peters kirke spesielt lang.

peterskirken roma

Men da vi kom inn på Peters plass ved 10-tiden fredag morgen, var køen overraskende lang (den fylte bokstavelig talt hele plassen), så det droppet vi dessverre.

Peterskirken er egentlig gratis å besøke, men ulike selskaper arrangerer spesielle «audioguide»-turer, som da koster penger, men på den annen side fungerer som fast track-billetter.

Selv om du ikke går inn i kirken, er Petersplassen verdt et besøk. Det er rett og slett et ekstremt imponerende syn som møter deg, spesielt hvis du tar turen til fots nedenfra Castel St Angelo ved elven.

4. Villa Borghese

villa borghese roma severdighet

Et annet imponerende syn og utsikt over Roma er fra Villa Borghese, som «bare» er en park på en av Romas åser.

Det er flere opplevelser i parken (inkludert et kunstmuseum), men jeg kan bare snakke om utsikten fra den Terezza del Pincio, som er eminent.

Hvis du er i området, ville det være synd å ikke gå opp og se den vakre utsikten over Roma og Vatikanet.

Inne i Romas absolutte sentrum finner vi en rekke av byens mest kjente severdigheter. De må selvsagt sees – for de er imponerende og det ville vært synd å reise til Roma uten å oppleve sentrum.

Du må imidlertid bare væpne deg med litt tålmodighet og vissheten om at når du går rundt i Roma sentrum deler du byen med ekstremt mange (andre) turister.

For her inne er det litt kjipt å gå rundt i sentrum av Praha – det føles egentlig ikke som en ekte by, men mer som en fornøyelsespark for oss turister.

5. Spansketrappen

En av de mest kjente severdighetene i Roma er Spansketrappen, som er… en trapp 😀

Det er egentlig ikke så mye å si om trappa annet enn at den er vakker, verdenskjent og at det nå er blitt ulovlig å oppholde seg i trappa.

Med andre ord: hadde du drømt om å ta med deg en øl og se på det hektiske livet i Roma fra Spansketrappen, er det ikke lenger mulig.

Trappene er derimot plassert veldig sentralt i Roma, så det er lett å svinge innom og krysse av for en av de mest ikoniske severdighetene i Roma.

6. Trevifontenen

trevifontenen, must see attraksjon i roma

Jepp, en må-se attraksjon i Roma og fontenen er også fantastisk vakker. Hvis du bare kunne se det for alle de menneskene 😀

Nei, det er vakkert og hvis du tar deg ned til vannet og går litt til sidene kan du (kanskje) finne et rolig sted å sitte og nyte arbeidet.

7. Pantheon

severdigheter i roma, pantheon

Pantheon er et tempel som ble bygget omtrent 120 år etter Kristi fødsel – så nok et virkelig imponerende historisk monument i sentrum av Roma.

Pantheon er gratis å besøke, men det kan bare være et visst antall gjester der inne, så det kan være kø – om enn ikke noe voldsomt ala Vatikanet, men kanskje 5-10 minutter på det verste.

Merk: hvis du reiser til Roma om sommeren, husk at kvinners skuldre må dekkes når du går inn i kirkene!

8. Piazza Navona

I nærheten av Pantheon finner vi Piazza Navona , et stort torg med (flere) imponerende statuer og bygninger.

Naturligvis er det også en mengde restauranter her, som kanskje/kanskje ikke er turistfeller.

9. Campo de’ Fiori

Lørdag besøkte vi Campo de’ Fiori, hvor det er marked for alle pengene. Her kan du kjøpe både de klassiske turistvarene, men også frukt, grønnsaker og ost.

Kjæresten min kjøpte for eksempel parmesanost som var vakuumpakket, så den var lett å frakte hjem – etter sigende er det en skikkelig god parmesan…

Et veldig koselig sted sentralt i Roma.

10. Trastevere via Tiberen

Så kommer vi til området som ofte beskrives som ‘det virkelige Roma’. Som det ofte beskrives på denne måten, er det nå veldig mange turister som krysser Tiberen (elven som deler Roma) og besøker Trastevere-området.

Trastevere er nok også mitt favorittområde i Roma; her er trange brosteinsbelagte gater med koselige restauranter og små sidegater hvor du innimellom kan være heldig å være de eneste turistene.

Så jeg vil utvilsomt anbefale å gå over til Trastevere-området – eventuelt krysse Tiberen via Isola Tiberina – og f.eks. spise middag på en av de mange restaurantene der borte.

Det er ekstremt koselig, men det er ikke den «uberørte ekte Roma» -følelsen mange guidebøker forteller om – også her vrimler det av turister.

11. Castel Sant Angelo

castel sant angelo

Castel Sant Angelo ble opprinnelig bygget helt tilbake i år 135 av keiser Hadrian og har gjennom årene fungert som både fengsel og festning for paven.

Engelsborg, som vi kaller slottet på norsk, ligger svært nær Vatikanet.

Så hvis du er i Roma sentrum og ønsker å oppleve en spesielt vakker tur, start fra Castel Sant’Angelo og gå opp til Vatikanet.

Av og til er det museum på Engelsborg, hvor det anbefales å kjøpe billetter på nett hjemmefra, slik at du hopper over køen.

12. Victor Emanuel-monumentet

Rett ved enden av Forum Romanum og på vei fra Roma sentrum ned til Colosseum finner vi et monument som imponerer turistene, men som er en torn i øyet på mange romere: Victor Emanuel-monumentet.

Du er ikke i tvil når du ser monumentet, som er dekorert med hvit marmor og spekket med masse søyler og detaljer.

victor emanuel roma

En fryd for øyet for mange, men romerne ser ut til å ha et poeng når de er lei av at monumentet ikke passer i det hele tatt med resten av arkitekturen i Roma.

Monumentet ble viet så sent som i 1911 som et monument til gjenforeningen av kongeriket Italia, med Victor Emanuel II som den første kongen.

Øjebæ eller vakkert monument – det er en vakker bygning i mine øyne og verdt å gå forbi (om du ikke allerede skal den veien når du skal til Colosseum).

Etter at jeg kom hjem så jeg at man kan komme til toppen av bygget og få panoramautsikt over f.eks. Forum Romanum og resten av Roma sentrum.

Det er definitivt på oppgavelisten min neste gang jeg er i Roma.

Se mer om dette her.

13. Street food bytur med lokal guide

roma streetfood

Du kan ikke si Roma (eller resten av Italia for den saks skyld) uten å nevne mat. Derfor er det fornuftig å gå en gatemat-byvandring med en lokal guide når du skal til Roma.

GetYourGuide har en omvisning hvor du går en guidet byvandring gjennom enten det jødiske kvarteret eller Trastevere, begge superspennende områder.

På turen spiser du lokale delikatesser som supplì, pizza og gelato, men du smaker på mat fra 5 forskjellige steder og får i tillegg et glass øl og vin – mens guiden er med deg hele veien.

Turen får gode anmeldelser, så vurder å ta en guidet gatemat-tur i Roma.

Se mer om turen og bestill her.

14. Ta en dagstur til Pompeii og Vesuv

pompeii dagstur

Hvis du enten har vært i Roma før eller har god tid i byen, så kan du også vurdere å ta en dagstur til en av Italias mest interessante severdigheter – Pompeii.

Pompeii er som kjent byen litt utenfor Napoli, som i år 79 ble ødelagt av et katastrofalt vulkanutbrudd fra Vesuv, som denne guidede dagsturen også går forbi.

Det er en dagstur, så du får ikke sett så mye av Roma på den valgte dagen, men til gjengjeld vil du oppleve et av Europas mest interessante steder.

Denne turen ser spennende ut og får veldig gode anmeldelser.

15. Opplev Roma fra en Vespa

roma vespa tour

Ingenting går så bra som en Vespa-scooter og Roma. Overalt i byen ser du de ikoniske scooterne med alt fra husmødre med barnet på ryggen til forretningsmannen i heldress.

Derfor gir det også god mening at det er så mange turistvennlige utleiesteder med Vespas, slik at du kan leie den italienske scooteren selv og utforske Romas gater.

Hvis du ikke vil kjøre selv, kan du til og med bestille en Vespa-sightseeingtur, hvor du sitter bakerst og blir kjørt rundt til de beste severdighetene i Roma.

Det er også mulig å bestille turer som gruppe slik at dere kjører sammen.

Få oversikt over de ulike alternativene her.

16. 4-timers Pizza & Pasta kurs med ekte romersk

matkurs roma

Drømmer du om å ta hjem de deilige rettene du smaker på de romerske restaurantene?

Det er vanskelig å få med seg en to-go-boks hele veien hjem på flyet, så hvorfor ikke ta en 4-timers matlagingskurs for pizza og pasta med en romer som har 100 % mestring av hvor god italiensk mat skal lages?

På dette matlagingskurset i Roma vil du lære å lage mer enn 10 forskjellige pastaretter og napolitansk pizza, som i mine øyne også er bedre enn romersk pizza 😀

Har du spørsmål om severdighetene i Roma eller byen generelt, så er du mer enn velkommen til å skrive en kommentar nedenfor.

Ofte stilte spørsmål:

Hva er de 10 beste turistattraksjonene i Roma?

De 10 beste turistattraksjonene i Roma er:

1. Colosseum
2. Peterskirken
3. Forum Romanum
4. Pantheon
5. Vatikanmuseene
6. Trevifontenen
7. Spansketrappen (Piazza di Spagna)
8. Piazza Navona
9. Castel Sant’Angelo
10. Galleriet Borghese

Selvfølgelig er det mange flere severdigheter og opplevelser å utforske i Roma, men disse er blant de mest kjente og besøkte stedene i byen for turister fra hele verden. I denne guiden gir jeg mine personlige tips til hva du ikke bør gå glipp av i Roma.

Er Colosseum verdt pengene?

Ja! Colosseum er en av de mest ikoniske og imponerende severdighetene i Roma og er definitivt verdt et besøk. Det er et godt eksempel på romersk arkitektur og ingeniørkunst, og det er også en viktig del av Romas historie og kultur. Jeg vil anbefale å kjøpe billetter til en guidet tur for å unngå lange køer og få mest mulig ut av besøket. Jeg gjorde det selv på min siste tur og likte det.

Hvor kan jeg kjøpe billetter til attraksjonene i Roma?

Du kan kjøpe billetter til de fleste attraksjonene i Roma online på deres offisielle nettsider eller ved inngangen. For noen av de mer populære attraksjonene som Colosseum og Vatikanmuseene anbefaler jeg å kjøpe billetter på forhånd for å unngå lange køer. I denne guiden gir jeg lenker for trygt å kjøpe billetter på nett – de fleste steder lar deg kjøpe med gratis kansellering slik at du kan endre planene dine.

Når er den beste tiden på året å besøke Roma?

Generelt er vår (april-mai) og høst (september-oktober) de mest populære tidene, siden været er mildt og det er færre turister enn i sommermånedene. Sommeren kan også være et godt tidspunkt å besøke hvis du vil nyte byens utendørsaktiviteter og arrangementer, men det kan være veldig varmt og stappfullt av turister. Vinteren kan være kald og regnfull, men det kan også være et godt tidspunkt å besøke for å unngå store folkemengder og oppleve byen i en mer dempet atmosfære.

Legg igjen en kommentar