Ting å Gjøre i København – de 25 beste Severdigheter og Attraksjoner

Jeg er dansk og bor i København, så jeg kjenner byen og hva du skal gjøre når du besøker den danske hovedstaden.

Skal du snart på ferie til København, kan du allerede nå glede deg til å oppleve en helt fantastisk by med massevis av severdigheter, opplevelser og attraksjoner.

Når du skal til København kan det være lurt å investere i et Copenhagen Card, som gir deg gratis inngang eller rabatt på inngangsbilletter til over 80 museer og attraksjoner i hele byen.

Et slikt kort kan fort betale seg selv om du bare besøker noen av stedene på listen.

Her deler jeg mine beste tips til ting å gjøre i København.

1. Tivoli 🎢

tivoli kobenhavn

Skal du til København må du ikke jukse deg til en tur i Tivoli. Uansett om du har vært der før eller ikke, er det alltid verdt både tiden og pengene å besøke den vakre hagen og fornøyelsesparken i hjertet av København.

Med sin beliggenhet rett overfor Københavns Hovedbanegård kan du kjøre rett til døren.

Ønsker du å gjøre det enklere for deg selv å besøke Tivoli, kan du bestille billetter hjemmefra.

Du bestemmer selv om du bare vil nøye deg med en inngangsbillett så du kan gå rundt og nyte hagen, eller om du også vil ha turpass så du kan komme opp og prøve de mange fornøyelsene. Begge deler kan bestilles online.

Bestill billetter hjemmefra til Tivoli her og hopp over køen.

Spesielt om sommeren kan det være lange køer, så det er lurt å bruke skip-the-line-billetten.

Copenhagen Card gir også tilgang til Tivoli.

2. Lei en GoBoat

goboat københavn

Jeg må innrømme at dette er min absolutte favoritt ting å gjøre i København om sommeren. Da jeg ville bestille en GoBoat for første gang sommeren 2020 og seile rundt med vennene mine nede i havna, ble jeg stygt skuffet – alle båtene for kommende helg var booket.

Dette viser veldig godt hvor populært det er å leie egen båt og seile rundt i havna 😀

Noen uker senere fikk vi imidlertid endelig booket en GoBoat for 2 timer, noe vi alle gledet oss til.

Det er overraskende hvor gøy det egentlig er å bare seile rundt og kunne kontrollere hvor du skal.

Det skal sies at båtene seiler ganske sakte, så det er aldri noen fare på vei, men samtidig gjør det også at du ikke rekker så veldig mye på 1 time – min anbefaling er derfor at du bestiller min. 2 timers seiling, noe som også (for min gruppe i alle fall) viste seg å passe veldig godt.

Dette er virkelig mitt absolutte favoritt «syn» i København og noe jeg definitivt kommer til å gjøre igjen, mange ganger.

Husk å bestille båten din i god tid på Goboat.dk.

3. Amalienborg Slott – Dronningens residens sentralt i København

amalienborg slott

Er du interessert i det danske kongehuset bør du legge veien forbi Amalienborg slott. Det er her Danmarks monark bor, som i skrivende stund betyr Hennes Majestet Dronning Margrethe II.

Du finner Amalienborg slott i nærheten av en rekke andre attraksjoner i sentrum av København, som også er verdt et besøk hvis du er innom. Disse inkluderer Frederiks kirke, Marmorkirken, Amaliehaven og Lekehuset.

Går du forbi Amalienborg slott kan du time det slik at du har mulighet til å oppleve vaktskiftet til Den Kongelige Livgarde, som finner sted kl. 12.

Slottsplassen er omgitt av de fire kongelige herskapshusene som til sammen utgjør Amalienborg slott. Disse er henholdsvis Christian VIIs herskapshus, Christian VIIIs herskapshus, Christian IXs herskapshus og Frederik VIIIs herskapshus.

I sistnevnte finner du Amalienborgmuseet, hvor du har mulighet til å gå direkte inn i historien og se kongelivet fra innsiden.

Hvis du har et Copenhagen Card, gir det ‘gratis’ tilgang.

Har du sett min store guide til hvor du bør bo i København? Der snakker jeg om de beste områdene og anbefaler gode hoteller i København.

4. Christiansborg

christiansborg københavn

Når du har besøkt stedet hvor den danske regenten holder til, bør du nesten også legge veien forbi Christiansborg slott, eller bare Christiansborg som det i daglig tale omtales.

Her har du mulighet til å se og besøke Danmarks kanskje viktigste arbeidsplass, Folketinget.

Noe av det mest unike med Christiansborgs historie må være at slottet brant ned to ganger, så bygget ble bygget over tre etapper. Sist gang det brant var 3. oktober 1884, og det var først i 1928 at slottet ble ansett for å være endelig gjenoppbygd.

I dag er slottet grovt sett delt i to, med Folketinget plassert i den ene fløyen, mens Kongehuset fortsatt representerer den andre.

Det er mulig å få omvisninger i både Stortinget og de kongelige salene, men du må være klar over at de to organene er delt, og du må derfor bestille billetter til begge steder dersom du ønsker å se begge deler av palasset.

Med Copenhagen Card er imidlertid også tilgang inkludert.

5. Kronborg Slott (Utflukt fra København)

kronborg utflukt

Det siste slottet på listen, som jeg har valgt å ta med meg i dag, er Kronborg slott. Jeg vil imidlertid kun anbefale deg å besøke den hvis du har flere dager på deg til å gjøre det bra i København.

Turen kan fort ta noen timer ut av dagen, så hvis du har kort tid og vil se så mye som mulig, bør du fokusere på alt du kan se inne i selve København. Men har du tid, er Kronborg ved Helsingør en stor opplevelse.

Her kan du gå i fotsporene til Shakespeares Hamlet, hvor Kronborg spiller en sentral rolle. Slottet fikk nettopp den plasseringen på grunn av sin geografiske plassering, akkurat der Øresund er smalest.

Det var et strategisk viktig sted for Danmark å ha en festning der.

Siden 1938 har Kronborg vært åpent for publikum, og du har blant annet mulighet til å besøke Holger Danske, som sitter i kasemattene under slottet – klar til å våkne til døden dersom Danmark er i fare.

Bestill en heldagstur til f.eks. Kronborg, Roskilde og Frederiksborg her.

6. Kanalcruise – se Københavns severdigheter fra båt

kanalcruise københavn

En av de mest åpenbare opplevelsene å ha når du er i København er en tur rundt kanalene på et guidet kanalcruise.

På et kanalcruise vil du bli seilt forbi noen av byens viktigste monumenter og bygninger, og underveis vil du bli fortalt livlige historier om severdighetene i København du passerer underveis. Guiden vil snakke både dansk og engelsk, så det er forståelig for alle.

Turen rundt Københavns vakre kanaler tar vanligvis en time, så det er god plass i timeplanen til å oppleve mye annet i København samme dag.

På turen rundt kanalene vil du blant annet passere monumenter og bygninger som:

  • Den lille havfrue,
  • Christiansborg
  • Amalienborg slott
  • Nasjonalbanken
  • Børsen

Du finner billetter til kanalcruise i København her.

7. Den Lille Havfrue

Ja, jeg må nok inkludere Den Lille Havfruen i min guide til severdigheter i København. Hvorfor? For det er en av byens mest kjente severdigheter og noe mange turister ønsker å se.

Spør du meg om min ærlige mening om Den lille havfruen, vil jeg si at du ikke burde gå ut og se den lille statuen for det, du burde gjøre det mer for en fin spasertur fra Nyhavn.

Ok, så jeg har nevnt henne – ikke mer om Den lille havfruen (Københavns minst overveldende attraksjon) i denne guiden 😀

På den annen side vil jeg nevne naboen hennes, Kastellet.

8. Kastellet

kastellet københavn severdighet

Rett ved siden av Den lille havfrue ligger et av Københavns gamle forsvarsverk, Kastellet.

Slottet brukes fortsatt av Danmarks militære, men det er åpent for oss vanlige borgere og du kan ta en skikkelig fin tur på vollene.

Herfra kan du faktisk også se over til Den lille havfruen – hvis du ellers kan få øye på henne 😅

Fra Kastellet bør du også legge veien forbi den vakre Gefionfontenen og St Albans kirke.

9. Pubrunde i København

pubcrawl københavn

Ønsker du å komme deg ut og oppleve nattelivet i København, kan det være en idé å bestille plass på en genuin pubcrawl-tur.

Du, og resten av kveldens gruppe, blir guidet rundt av en kunnskapsrik guide, som er seg selv på hele turen.

Du kommer forbi mange forskjellige barer og klubber, og du kan glede deg til å hoppe over køen som en del av pubcrawl-gruppen. Underveis blir det gratis shots, drinker, adgang og garderobe, og du får spesialtilbud på drinker på stedene du passerer.

Vær oppmerksom på at du selvfølgelig må være over 18 år for å delta i en pu-crawl.

Disse pubrundene samler mennesker fra hele verden, så det er den perfekte muligheten til å møte mange nye og spennende mennesker.

Fest til den lyse morgenen og opplev alt Københavns by- og natteliv har å by på.

Bestill plass til neste pubrunde her og møt mange nye mennesker.

10. Ta en byvandring

byvandring københavn

Hvis du er presset på tid og ønsker å oppleve så mye av byen som mulig, er denne opplevelsen perfekt for deg.

Turen tar to timer, og underveis passerer du så mange av de historiske og kulturelle severdighetene og bygningene i København som mulig.

På denne måten slipper du også å planlegge turen rundt i byen selv. Det er tatt hånd om for deg, og du har med deg en guide gjennom hele turen for å forklare og snakke i dybden om tingene og stedene du passerer.

Underveis kommer du forbi steder som Christiansborg, Amalienborg slott, Strøget og Nyhavn.

Er det noen av stedene du kunne tenke deg å oppleve like i nærheten, kan du alltids gå tilbake dit selv når byvandringen er over.

Omvisningen er det perfekte utgangspunktet for å danne seg et overblikk over byen, som kan være greit å ha under resten av oppholdet i København.

Du finner billettene dine til den to timer lange byvandring her.

11. Gå på mattur

mattur kobenhavn

Vil du oppleve det beste Københavns matscene har å by på, så bør du dra på en dedikert mattur med en guide som tar deg forbi byens beste spisesteder.

Det finnes flere forskjellige turer, men et trygt valg er med CPH Foodtours, som har mange års erfaring og derfor vet nøyaktig hvordan de skal sette sammen den perfekte matturen i København.

Her kan du f.eks. i Torvehallerne, som er Københavns mest kjente matmarked og forbi flere steder med alt fra vaniljesaus til smørrebrød, så hvis du vil oppleve det beste Københavns kulinariske scene har å by på, er det et utmerket valg – og guiden din tar deg med under armen, slik at du får mye spennende informasjon.

Se mer om turen og bestill online her.

12. Christiania

Er det ett område som er et must å oppleve når du er i København, er det selvfølgelig Christiania.

Bydelen har trolig, sammen med Thy-leiren, blitt Danmarks svar og symbol på fri ånd og ikke minst frihet. På Christiania florerer kreative og alternative tiltak og tiltak.

Du finner for eksempel spillesteder, gallerier, restauranter, kafeer, verksteder og en mengde andre spennende og interessante steder i området. I de små butikkene finner du massevis av gaveideer og godt håndverk.

Christiania er så mye mer enn det du kanskje er vant til å høre om distriktet i media og nyheter. Det bor alle slags mennesker i Christiania, men dessverre er det den lille brøkdelen som er med på å gi Christiania et blakket rykte i media.

Området er mye mer enn bare Pusher Street. Det er vakker natur, glade mennesker, musikk, farger, originalitet og oppfinnsomhet.

Kommer du til København og aldri har vært i Christiania før, bør du definitivt gå ut og oppleve det selv.

13. Kjøttbyen på Vesterbro

Kødbyen er, som navnet tilsier, Københavns gamle slakteriområde, som for 20-30 år siden var alt annet enn en ting å gjøre i København.

Mye har imidlertid skjedd og Kødbyen på Vesterbro er nå et av de mest trendy stedene å gå på restaurant eller bar.

Jeg personlig elsker ølbarene Warpigs og ÅBEN, mens du også kan spise alt fra burgere på Tommis Burger Joint til pizza på Mother og fisk på Kødbyens Fiskebar.

Et virkelig bra sted å stikke innom hvis du vil oppleve nattelivet i København.

14. København Zoo

kobenhavn zoo

Uansett om du reiser med barn eller ikke, anbefales det også å ta en tur forbi København Zoo, som sammen med parkene og hagene i byen fungerer som en pust i bakken fra resten av Københavns kjas og mas.

Du kan enkelt tilbringe mange timer i Dyreparken, så trenger du noe å gjøre en dag er det et opplagt reisemål.

Dyreparken her er åpen hver eneste dag hele året, så uansett når du kommer til København har du også muligheten til å gå til Dyreparken.

I hagen kan du hilse på hundrevis av forskjellige dyrearter som de nyankomne pandaene, isbjørnene, flodhester, sjimpanser, sjøløver, flamingoer og mange, mange flere.

Du finner også flere spisesteder i Dyreparken, hvor du kan spise en solid lunsj før du drar ut for å se den andre halvdelen av hagen.

15. Bakken – gratis fornøyelsespark

Det er også en annen fornøyelsespark i hovedstadsområdet i tillegg til Tivoli – nemlig Bakken. Bakken er et fantastisk reisemål for en morsom dagstur for hele familien. Her kan både store og små ha en morsom og opplevelsesrik dag i fart over feltet.

Har du bil tilgjengelig, kan du enkelt kjøre til Bakken selv. Det er rikelig med betalte parkeringsplasser rett foran hovedinngangen hvor du kan parkere. Ellers kan du enkelt ta S-toget til Klampenborg St, som også stopper nesten ved hovedinngangen.

På Bakken finner du massevis av attraksjoner, restauranter, boder, kafeer og godteributikker. Det koster ingenting å komme inn, så hvis du ikke vil prøve turene, kan du enkelt gå til Bakken og nyte atmosfæren og omgivelsene gratis.

Ellers kan du kjøpe turpass hvis du har mot til å prøve skliene og karusellene.

Bakken er åpen fra april til september, og hvert år er det et hav av arrangementer og aktiviteter du kan velge å delta på. Det er alltid noe som skjer på Bakken.

16. Den blå planeten – opplev havets dyr

den bla planet kobenhavn

De mest besøkte attraksjonene i København er Tivoli, etterfulgt av Bakken og København Zoo. Ikke langt unna disse mastodontene, som har eksistert i snart mange år, finner vi en spesielt spennende attraksjon som først nylig har åpnet dørene.

Jeg snakker selvfølgelig om Den Blå Planet, som du finner i Kastrup på Amager.

Over 600.000 mennesker besøker hvert år Den Blå Planet, som er Nord-Europas største utstillingsakvarium. Her kan du og familien møte og hilse på over 450 forskjellige arter og intet mindre enn over 20 000 sjødyr.

På Den Blå Planet kan du prøve alt fra dykking med haier, komme tett på de mektige havskilpaddene, eller hva med å gå bak kulissene og få en guidet tur i det enorme akvariet?

Se frem til en dag i selskap med de mange vakre og fascinerende sjødyrene.

17. Reffen – Copenhagen Street Food

Ønsker du en annerledes og spennende smaksopplevelse utenom det vanlige bør du også ta turen innom Reffen – Copenhagen Street Food.

Det er intet mindre enn Nord-Europas største gatematmarked, hvor matboder fra hele 17 ulike nasjonaliteter er samlet med ett formål – nemlig å servere deilige nye og eksotiske retter til både lokalbefolkningen og turistene i byen.

Revet er imidlertid kun sesongåpent, så området er stengt i vinterperioden.

Hos Reffen finner du garantert noe for enhver smak, og du kan allerede nå glede deg til å sette tennene i de mange smakfulle delikatessene.

Du finner alt fra forretter til hovedretter og desserter, og ved siden av det finner du også et stort utvalg av drikke, inkludert både drikke, vin, vann og øl.

Er du i tvil om hvor du skal nyte middagen, bør du ta turen til Reffen. Det er så mange boder og spesialiteter at du kan gå dit mange kvelder på rad uten å prøve alt.

18. Nyhavn

nyhavn kobenhavn attraksjoner

Jeg har allerede nevnt Nyhavn noen ganger i denne artikkelen, men også havnekvarteret fortjener et eget poeng.

Hundretusenvis av både dansker og turister kommer på tur forbi Nyhavn hvert år, og det er nok ikke noe vakrere eller mer sjarmerende enn en varm solskinnsdag i Nyhavn.

Uansett om du setter deg ned på en av de mange kafeene eller restaurantene for å nyte en god lunsj, eller om du bare går en tur langs vannet og suger til deg den gode stemningen, finnes det nok ikke noe koseligere sted i København enn Nyhavn.

Området har i mange år vært et av de ikoniske nabolagene for byen, og selv om det i de første mange årene huset tavernaer og lystjenter for byens mange sjøfolk, har det i dag fått et mye mer positivt utseende, og nå bilde av Nyhavn er en mye finere og mer fredelig en av et slag.

19. Nasjonalmuseet – kom tett på Danmarks historie

nationalmuseet

Mellom Tivoli og Christiansborg finner du Nasjonalmuseet, som holder til i den vakre bygningen Prinsens Palæ, hvor det har vært siden åpningen i 1849, da den danske staten overtok bygningene.

Hvis du vil under huden på hele Danmarks historie, er Nationalmuseet det rette stedet å besøke. Her kan du se relikvier som Egtvedpigen, Huldremosekvinden og Solwagon, som alle er utrolig viktige relikvier fra vår felles danske historie.

En tur til Nationalmuseet er den ideelle opplevelsen i København for hele familien, da selv de minste kan være med. Det er særlig satt fokus på at Nasjonalmuseet også skal være et barnemuseum etter at Rane Willerslev overtok rollen som museumssjef.

Besøk Nasjonalmuseet og gå bokstavelig talt direkte inn i både dansk og verdenshistorie. Museet inneholder også både en kafé og en restaurant, hvor du med fordel kan nyte en kopp kaffe eller et måltid på toppen av museumsbesøket.

Kjøp billetter til nasjonalmuseet her.

20. Ta en tur til Malmö

malmo tur

Når du er i København kan du også slå to fluer i en smekk og oppleve to land på en og samme tur. For fra København er det kort vei til Sverige, så er du i hovedstaden er det nærliggende å ta en liten tur over sundet også.

Du kan for eksempel velge å gå på denne heldagsturen over Øresundsbroen med avgang fra København. På turen får du oppleve både Lund og Malmø, som begge ligger rett på andre siden av vannet.

Her kan du oppleve den imponerende katedralen i Lund eller shoppe i moderne Malmö.

Turen varer rundt seks timer, og det er en unik mulighet til også å oppleve litt svensk kultur og historie, nå som du er så nær Danmarks naboland.

21. Statens kunstmuseum

statens kunstmuseum kobenhavn

Til slutt avslutter vi med en tur til Statens Museum for Kunst. Like ved finner du også Geologisk museum og Statens naturhistoriske museum, som det er opplagt å besøke i samme stemning.

Statens Museum for Kunst, eller SMK som det også kalles, er Danmarks hovedkunstmuseum. Over en kvart million mennesker kommer hit hvert år, og med museets store og mangeårige samling tatt i betraktning, er det ikke vanskelig å forstå at museet er så populært.

SMK har mange både danske og internasjonale kunstverk, inkludert verk av store kunstnere som Rembrandt, Mantegna og Rubens. Museets samlinger strekker seg over de siste 700 årene, så det er mye å oppdage når du kommer inn gjennom dørene på SMK.

Hvis du vil kan du kjøpe billett til alle parkmuseene (SMK, Rosenborg, Geologisk museum, The Hirschsprungske Samling, Arbejdermuseet, Statens Naturhistoriske Museum og Davids Samling) på en gang og spare 50 prosent på kontraktene.

Det anbefales hvis du har tenkt å besøke alle museene uansett.

22. Frederiks Kirke (Marmorkirken)

En av Københavns vakreste kirker ligger mellom Nyhavn og Den Lille Havfrue. Kirken heter egentlig Frederiks Kirke, men er kjent som Marmorkirken – og det er også navnet på T-banestasjonen rett nedenfor kirken, så det er vel greit å kalle den det.

Kirken er fra 1700-tallet og den vakre kuppelen er faktisk den største i Skandinavia.

Du kan komme inn for gudstjenester, men det er også ofte konserter i kirken.

Følg kirkens hjemmeside her.

23. Copenhill – ski i København

copenhill

Riktignok blir det utrolig kaldt i København om vinteren, så vi kunne nok hatt en skiløype eller et skiområde slik vi kjenner det fra Sverige. Problemet er at København og resten av Danmark er nesten flate som en pannekake.

Hva gjør du da?

Ja, du bygger et skiområde på et gammelt avfallsanlegg midt i København – velkommen til Copenhill.

Selv går jeg ikke på ski, men jeg har vært ute på Copenhill flere ganger, noe som er gratis hvis du bare vil oppleve utsikten over København – og det kan jeg faktisk anbefale.

Du kan enten gå til toppen (det er bratt, men tar bare noen få minutter) eller ta heisen opp til toppen, der skibakken starter, men hvor det også er et stort utsiktsområde og en bar.

Ønsker du å gå på ski må du kjøpe et skipass eller et kombinert skipass med leieutstyr.

24. Rundetårn

rundetarn kobenhavn

Rundetårn er, som navnet tilsier, et rundt tårn og med sin beliggenhet midt i sentrum av København er dette utvilsomt det beste stedet å få en 360 graders takutsikt over hele den danske hovedstaden.

Rundetårn ligger i Indre By i en av gågatene og jeg må innrømme at jeg synes dette er en av Københavns beste severdigheter.

Og da til prisen – det koster kun 40 DKK å komme opp til Rundetårn. Men da må man også gå hele veien, så for de gangvanske og eldre er det ikke den beste attraksjonen.

rundetaarn

Utsikten fra toppen er virkelig god. På bildene her var jeg oppe i tårnet i desember rett rundt solnedgang og det var virkelig vakkert!

kobenhavn severdigheter

Jeg viste noen engelske venner rundt i København og de elsket også Rundetårn, så det er godkjent av utenlandske turister 😀

Du kjøper bare billetter ved inngangen, men har du kjøpt Copenhagen Card er også Rundetårn inkludert – akkurat som så mange andre attraksjoner og opplevelser i København.

Jeg håper du kan bruke denne guiden til severdigheter og aktiviteter i København. Hvis du har spørsmål, legg igjen en kommentar nedenfor.

Ofte stilte spørsmål om Københavns attraksjoner

Hva er København kjent for?

København er spesielt kjent for Nyhavn, Tivoli, kanalene, Amalienborg, Christiansborg, Rundetårn, Eksperimentarium, Den Blå Planet, Dyreparken, Strøget, Den Lille Havfrue og Christiania.

Hvilke gratis attraksjoner i København bør du oppleve?

Det er mange gode, gratis gleder i hovedstaden vår. Personlig vil jeg anbefale å snøre på et par gode sko og gå rundt i Indre By, hvor du f.eks. kan legge veien forbi Strøget, Christiansborg (du kan gå opp i tårnet gratis), Nyhavn, Den lille havfrue og mange andre spennende severdigheter. I denne guiden snakker jeg om flere gode, gratis opplevelser i KBH.

Hva er den beste attraksjonen i København?

Et godt spørsmål som nok avhenger mye av hva du er for. Personlig elsker jeg å gå på seiltur (gjerne med GoBoat, som jeg anbefaler øverst i denne reiseguiden) i indre havn og Christianshavns Kanal. Der kan du se byen fra innsjøen og se mye spennende du ikke legger merke til når du bare går rundt i byen.

Når er det best å besøke København?

Nå bor jeg her og jeg må innrømme at det rett og slett er best her i sommermånedene. Vinteren er mørk og kald, men om sommeren er København rett og slett en av de beste storbyene i verden. Jeg mener det virkelig.

Legg igjen en kommentar